Get Adobe Flash player

Lang geleden, om precies te zijn in het jaar nul, leefde in het land Judea hier ver vandaan een koning. Zijn naam was Herodes de Grote.

koosjeNu hoorde Herodes dat er een nieuwe koning geboren zou worden in Bethlehem. Herodes dulde geen bedreigingen van zijn heerschappij en hij wilde natuurlijk direct weten  wie deze “rivaal” was om hem uit de weg te kunnen ruimen.koosje-2

Ondertussen volgden drie wijzen uit het Oosten een ster die aangaf waar de nieuwe koning van de Joden geboren was. Zij gingen op bezoek bij Herodes en Herodes vertelde hen dat hij ook eer wilde bewijzen aan de pasgeborene en rekende erop dat de wijzen na hun bezoek aan Bethlehem bij hem verslag zouden uitbrengen. Toen de wijzen niet terugkwamen liet Herodes voor alle zekerheid alle kleine kinderen uit Bethlehem vermoorden.

Om de “kindermoord van Bethlehem” te herdenken, verkleedden kleine kinderen zich als grote mensen en liepen langs de huizen (net zoals bij drie-koningen-zingen) om het Koosjekoosjelied ten gehore te brengen in de hoop een lekkere tegenprestatie te ontvangen. Deze traditie is in de 50-er jaren verloren gegaan. Met onze nieuwe reuzenkinderen willen we Koosje-Koosje weer laten herleven.  

  koosje-koosje-lied

kleurplaat

 Download de kleurplaat